Boktips: ”Gourmetträdgården” och ”Runåbergs fröer”

Två intressanta titlar som just nått bokhandelsdiskarna är Lena Israelssons ”Gourmetträdgården – Köksväxterna som smakar bäst” och Johnny Andreassons ”Runåbergs fröer – Grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar”:

9789174242416Lena Israelsson brukar beskrivas som köksträdgårdens okrönta drottning. Nu har hon skrivit en bok om de grönsaker, örter och bär som smakar bäst och ger mest matglädje. Många är kulturväxter som hamnat i skymundan av hårt förädlade smakfattigare släktingar. Andra är nya och oupptäckta. Bland dem finns framtidens köksväxter. Gemensamt för alla är att de ger matglädje och gör odlingen värd mödan.

Vi får bekanta oss med urgamla svenska kulturväxter som piplök, spansk körvel och kokbönan Signe, lära oss älska den oemotståndliga italienska svartkålen, och utöka vårt bestånd av läckra asiatiska grönsaker med chilipeppar, bladsarepta och grön bladmynta. För dig som vill lära dig mer om köksväxternas smakvariation berättar författaren hur du genomför ett enkelt smaktest med grönsaker som du odlat själv. Målet är förstås att hitta den mest smakrika tomaten, den godaste rödbetan, den krispigaste sallaten

Att odla för optimal smak är del av en global rörelse i hela världen. Att gourmetodla handlar inte bara om att välja rätt växter utan också att odla dem resurssnålt och ekologiskt.

Varje kapitel inleds med en personlig betraktelse kring varje köksväxt utifrån författarens egna odlingar och matupplevelser. Alla kapitel innehåller odlingsråd och recept med förslag på hur köksväxterna kan tillagas. Boken är genomillustrerad med Lena Israelssons inspirerande fotografier.

9789127134638På Runåbergs Fröer är man övertygad om att ekologisk odling i olika former är en förutsättning för jordens överlevnad.
 Här får du läsa om hur du odlar grönsaker och blommor från frö på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Det finns tips på gamla inhemska sorter som är värda att bevara och utländska alternativ som passar extra bra i vårt klimat.

Varje år testar Johnny och Barbro på Runåbergs Fröer åtskilliga nya och gamla frösorter, mer eller mindre okända och odlingsvärda. Allt görs också för att hitta fröproducenter runt om i världen med samma ekologiska inställning.

Boken tar upp ca 250 frösorter. För varje sort finns information om förkultivering, tid för sådd, odlingstid, ursprung, latinskt namn, beskrivning, smak, användningsområde och skörderesultat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s